rust nemen als ondernemer
Mieke Mel De Reus Business

Geschreven door Mieke Mel

Na bijna 15 jaar in de advocatuur gewerkt te hebben, heeft Mieke het roer omgegooid. Ze verdeelt haar werktijd nu tussen jurist zijn, mediation en coaching. De gemene deler hierin? Mieke werkt vanuit een betrokkenheid en interesse voor wat mensen beweegt en blokkeert. Dit doet zij compassievol en oplossingsgericht. Haar doel: mensen en organisaties in staat stellen het beste uit zichzelf te halen op professioneel en persoonlijk vlak. Haar kracht: het creëren van een veilige sfeer waarin er ruimte is om oprechte, eigen keuzes te maken!

Effectief samenwerken – Begin met belangen

Effectief samenwerken begint bij het begrijpen van elkaars belangen. Of je nu leidinggeeft aan een team, samenwerkt binnen een projectgroep of afdelingen bij elkaar brengt: zonder inzicht in wat mensen écht belangrijk vinden, blijft samenwerking stroef. In dit artikel lees je hoe jij als ondernemer, leidinggevende of teamlid direct invloed hebt op betere samenwerking – door belangen zichtbaar te maken en te verbinden.

Wat bedoelen we met belangen in samenwerking?

Een belang is iets waarmee iemands voordeel of geluk gemoeid is. Een keuze voor een bepaalde oplossing komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen. Belangen bepalen hoe iemand naar een vraag of oplossing kijkt.

Binnen een bedrijf lopen die belangen vaak uiteen. Denk aan persoonlijke ambities (zoals doorgroeien), afdelingsdoelen (zoals omzet halen) of bredere bedrijfsdoelen (zoals winst, reputatie of klanttevredenheid). Als je die belangen niet kent, praat je al snel langs elkaar heen.

Zonder inzicht in elkaars belangen ontstaan er misverstanden, botsingen en frustratie. Het verkoopteam wil tempo maken. De juridische afdeling wil risico’s beperken. Als die belangen niet worden uitgesproken en verbonden, stokt de samenwerking. Hetzelfde geldt voor stakeholders: zonder belangenanalyse werk je langs elkaar heen.

Ook op teamniveau werkt het zo. Elkaar niet begrijpen leidt tot wantrouwen, demotivatie en tijdverlies. Medewerkers voelen zich niet gehoord. Energie gaat op aan interne frictie in plaats van vooruitgang.

Waarom belangen verbinden werkt – 5 voordelen

Wanneer medewerkers elkaars belangen kennen en begrijpen, ontstaat er een basis voor effectieve samenwerking. Dit zijn de effecten:

  1. Betere communicatie
    Je begrijpt waar de ander vandaan komt, wat misverstanden voorkomt.
  2. Meer vertrouwen
    Als mensen zich gehoord voelen, groeit het onderlinge respect en de betrokkenheid.
  3. Creatievere oplossingen
    Verschillende belangen leiden tot bredere denkrichtingen en verrassende oplossingen.
  4. Hogere productiviteit
    Minder afstemming, minder conflict, meer ruimte om te presteren.
  5. Duurzaam succes
    Samenwerken wordt een gewoonte. Geen truc, maar cultuur.

Zo verbind je belangen in de praktijk (5 stappen)

Als ondernemer of leidinggevende heb jij hierin een sleutelrol. Dit zijn vijf praktische stappen:

Stap 1: Leer de belangen kennen
Voer open gesprekken. Wat drijft mensen? Wat zijn hun zorgen, doelen, ambities?

Stap 2: Stimuleer open communicatie
Creéer ruimte om belangen te delen. Zonder oordeel. Gewoon op tafel leggen.

Stap 3: Vind gezamenlijke doelen
Klanttevredenheid, innovatie of groei. Wat verbindt?

Stap 4: Zoek win-win oplossingen
Niet alleen je eigen belang, maar elkaars winst meewegen.

Stap 5: Houd het gesprek gaande
Belangen veranderen. Houd contact, blijf afstemmen.

Ken jij de belangen in jouw organisatie al echt?

Samenwerken is niet alleen een taak verdelen. Het is een spel van belangen. Begrijpen waar een ander staat, maakt samenwerking menselijker, efficiënter en productiever. Wil je daar werk van maken?

Wij helpen je verder. Bij De Reus Business Coaching & Training begeleiden we ondernemers, teams en organisaties in het versterken van hun samenwerking. Van familiebedrijven en retail tot non-profit.

Wil je dat jouw team soepeler samenwerkt en met meer vertrouwen vooruitgaat?

Bekijk onze Training Teamontwikkeling of lees hoe een management business coach jou kan helpen om belangen te verbinden, conflicten te voorkomen en samenwerking structureel te verbeteren.